Nyheter från den digitala världen

Nu har jag varit med i Second Life i ungefär två år, så jag tänkte göra en tillbakablick vad Second Life är. Jag har i alla fall gjort några reflektioner över vad det innebär att vara invånare (så kallas det faktiskt) i Second Life.

 

Många som skriver artiklar om det testar det under ett par dagar och ger sen sitt omdöme. Om man tänker på att det finns över 6 miljoner medlemmar och närmare 2 miljoner aktiva så förstår man att det tar mer än ett par dagar att få grepp om det.

 

Att det inte är ett spel förstår man ganska fort. Det finns inget naturligt mål, inga poäng att plocka på vägen, men regler finns det. Både skrivna och oskrivna. Det märker man ganska snart. Företaget som står bakom Second Life har en rad regler som man måste följa. Straffet, om man kan kalla det så, blir avstängning under kortare eller längre tid.

 

De oskrivna påminner mycket om de som vi träffar på dagligen. Vissa av reglerna verkar självklara, man stjäl inte av andra, klär inte av sig naken på offentliga platser eller säger obscena saker till folk man inte känner. Andra regler känns kanske lite nya för personer som precis börjat. Man avbryter inte folk som pratar, puttar inte till folk eller lämnar prylar på andras mark.

 

Vad man mest kan likna det med är ett community, men det är så mycket mer som är svårt att förklara. De människor man träffar interagerar man med på ett helt annat sätt än med folk i ett textbaserat community. Det finns undersökningar som visat att kroppspråket i Second Life är nästan lika utvecklat som "på riktigt".

 

Att det fungerar som "på riktigt" och inte som ett spel visar sig i att man från svenska myndigheter har valt att öppna en ambassad i Second Life. Första virtuella ambassaden någonsin.


Nyligen har Second Life fått mycket negativ kritik beträffande sk "Age Play", dvs vuxna som har sexuella lekar där minst en av de inblandade spelar barn. Visserligen är det en åldersgräns på 18 år för att vara med, men alla vet att barn lyckas få tillgång till konton. Dessa riskerar naturligtvis att råka i händerna på personer som ägnar sig åt detta.

 

Nu i veckan blev två invånare avstängda från sina konton. Visserligen var den ena 54 år och den andra 27, men Linden Labs, som företaget bakom Second Life heter, vill inte bli associerade med den typen av verksamhet.

 

Men tillbaka till mitt 'andra liv'. Jag ser inte mycket av detta, varken ambassader eller sexuella avarter. För mig består mitt 'andra liv' av sociala kontakter, kreativt skapande och utforskande. Jag har gjort så mycket i Second Life som jag inte från början tänkt mig att göra.

 

Jag har besökt platser som t ex Venedig (det finns en plats i Second Life som försökt efterlikna det) och jag skapar. Jag bygger hus och skapar bilder. Ställer bl a ut mina bilder i ett galleri och har en egen affär och ett kafé.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0